Geografski položaj
banja zdrelo homoljske planine
Banja Ždrelo odličan je primer koji pobija zastupljeno pogrešno verovanje da Centralna Srbija ne poseduje mnoga prirodna bogatstva; ova banja za koju su čuli i sa kojom su upoznati samo istinski zaljubljenici u prirodu i poznavaoci prirodnih dragocenosti naše zemlje nalazi se upravo u prelepom kraju Centralne Srbije; kraju koji je bogat neverovatnim Homoljskim planinama, Gornjačkom klisurom, rekama Veliki Pek i Mlava… Dakle, Centralna Srbija bogata je ne samo navedenim planinama, kilsurama i rekama već i jednim prelepim i interesantnim prirodnim lečilištem, Banjom Ždrelom. Možemo reći da je sam geografski položaj Banje Ždrelo doprineo njenoj velikoj popularnosti i veoma brzom turističkom razvoju; jer, njena istorija veoma je kratka, lekoviti izvor pronađen je tek pre nekih 20-ak godina, pa ipak u tako kratkom roku Banja Ždrelo uspela je da izgradi jedan veliki lečilišni centar i da privuče sve zaljubljenike u prirodu i sve one kojima su terapije lekovitim toplim vodama potrebne.
Geografski položaj je na njenu popularnost i njen razvoj uticao zbog dveju karatkeristika –  na prvom mestu zbog same prirodne lepote ovih krajeva (Gornjačka klisura i Homoljske planine i brojni kulturno-istorijski spomenici), a na drugom mestu zbog blizine ostalih većih gradova u našoj zemlji i veoma dobre saobraćajne povezanosti. Naime, od glavnog grada naše zemlje, Beograda, Banju Ždrelo deli svega 120 kilometara, a od poznatog i popularnog turističkog mesta Srebrno jezero udaljena je 80-ak kilometara. Najbliži veći grad koji se nalazi kod Banje Ždrelo je poznati Petrovac na Mlavi, kilometara koji ih dele svega je devet; i naravno, pripadaju istoj opštini – Petrovac na Mlavi. Blizina većih gradova veoma je povoljna karakteristika koja može biti od presudnog značaja za razvoj turizma nekog mesta. Zbog toga turizam u Banji Ždrelo iz godine u godinu sve više cveta; najviše u nju dolaze beograđani koji su isuviše zasićeni dima i buke i potrebno im je bar dan-dva da pronađu svoj mir i obnove kontakt sa prirodom. Za sat i po vremena vožnje kolima oni mogu stići u ovo rajsko mesto i iskoristi svoj vikend na najbolji mogući način – da se regenirišu, oslobode nagomilanog stresa i skupe energiju za novu radnu nedelju. Pa ipak, u Banju Ždrelo ne dolaze samo i jedino beograđani već ljudi iz svih krajeva naše zemlje; bez obzira na to da li im je neka druga banja bliže, jer Banja Ždrelo jedinstvena je kako zbog svojih prirodnih lepota tako i zbog atrakcija koje svojim posetiocima pruža ( akva park, neobični ugostiteljski objekat Dvorac itd..). Do Banje Ždrelo se najbolje stiže autoputem Beograd-Niš, sa kojeg se kod Požarevca odvaja magistralni put za Petrovac na Mlavi. Kad dođete do ovog neobičnog i prelepog gradića slobodno zastanite da napravite pauzu i popijete kafu i obiđete ga, jer Vas odatle do Banje Ždrelo čeka manje od deset kilometara.
banja zdrelo

Banja Ždrelo se proteže na nadmorskoj visni između 160 i 240 metara, a njena klima je umereno-kontinentalna. Što znači da su klimatske odlilke na prostoru ovog prirodnog lečilišta veoma povoljne, da su leta umereno topla, a zime podnošljivo hladne. Zanimljivo je da ovu klimu odlikuju primetni prelazi godišnjih doba, zime retko kada prođu bez prelepog snežnog pokrivača, te Vam poseta ovoj banji u hladnim zimskim mesecima može biti nadasve interesantnija. Naime, izvor njene vruće vode neće menjati svoju temperaturu ni kada je snežni prekrivač svuda unaokolo, pa smo sigurni da će Vam kupanje u vodi koja se puši od vreline, na otvorenom, dok sneg svuda unaokolo provejava biti jedno neverovatno iskustvo i atraktivan događaj za celu porodicu. Banja Ždrelo je zahvaljujući okolnim planinama zaštićena od naleta jakih vetrova, te je sveukupno njena klima veoma povoljna u bilo koje doba godine. Ni leti Vam ovde neće biti dosadno, jer vrućine nisu velike pa možete uživati u dugim šetnjama po prirodi, istraživanju klisure, ili osvajanjem planinarskih vrhova. Noći su sveže, a u kombinaciji i sa svežim vazduhom ( koji ovde omogućava bogata priroda) spavaćete kao „male bebe“, a apetit će Vam biti značajno probuđen; i za pojačan apetit Banja Ždrelo nudi rešenje – fenomenalan etno restoran sa domaćim specijalitetima svakodnevno na meniju.
Iako je geografski položaj Banje Ždrelo odličan i zbog saobraćajne povezanosti, blizine većih gradova i neverovatne prirode, da se u njen razvoj nije uložilo ona ne bi dostigla ovoliku popularnost kao što je ima. Jer, ponekad neko mesto, pogotovo u našoj zemlji, ima mnogo odličnih geografskih karakteristika za obziljan razvoj turizma, ali ništa od toga nije iskorišćeno. U Banji Ždrelo sve povoljne geografske odlike uključjujući i prirodno lekovito bogatstvo iskorišćene su i banja je u potpunosti uređena za smeštaj i gostoprimstvo turista. Banja Ždrelo je idealna porodična banja za odmor, a ne samo prirodno lečilište u koju idu bolesni, jer su joj njene goegrafske odlike omogućile razvoj turističkih atrakcija za svakoga – pešačenje po prirodi, osjvajanje planinskih vrhova, penjanje u Gornjačkoj klisuri, kupanje u vrućoj vodi u bilo koje doba godine, prijatnu klimu i svež vazduh…