Lekoviti mineralni izvor
terapije masaze blato lekovito
Za razliku od većine banja u našoj zemlji koje poseduju obično po nekoliko lekovitih izvora vode, Banja Ždrelo poseduje samo jedan; možda baš zbog toga što ovo područje nije bogato mnogim izvorima do otkrića ovog jednog, značajnog došlo se tek u skorije vreme. I do ovog otkrića došlo se sasvim slučajno, dok su se istraživale već postojeće bušotine uglja. Dakle, da je ovo područje bogato bar nekim prirodnim dobrima, kao što je ugalj, znalo se od ranije i ti prirodni potencijali su se iskorišćavali, ali nije bilo poznato i nije se ni pretpostavljalo da predeo Gornjačke klisure takođe poseduje i lekovite termomineralne vode; i dok su se tako pravile nove bušotine kako bi se naišlo na ugalj, naišlo se na nešto drugo – na geotermalni izvor.
lekovita voda lekovite vode mineralne lekovite vode izvori nature topla voda
Radnici koji su se našli baš na toj bušotini uočili su izvor vode koja je bila toliko vrela da se pušila, pored toga ono što je privuklo dodatnu pažnju bio je miris koji se iz izvora zajedno sa parom širio. Prema njihovom opisu taj miris je podsećao na miris pokvarenih jaja, a u stvari je to bio lekoviti sumpor. Dakle, glavni i jedini izvor lekovite termomineralne vode u Banji Ždrelo, geotermalni izvor bogat je sumporom. Dubina na kojoj je ovaj izvor otkriven je 180 metara ispod zemlje. Na toj dubini temperatura vode iznosila je čak 80°C. Dakle, u pitanju je bio izvor lekovite vode izuzetno visoke temperature koja se u terapijama ne bi ni mogla primenjivati bez dodatnog rashlađivanja; međutim, kako voda sada prolazi kroz 180 metara raznih slojeva zemlje ona se hladi i na mestu gde izvire i dalje je veoma topla, ali se ne mora rashlađivati; ta temperatura iznosi prijatno toplih 40°C. Na samom izvorištu ove tople lekovite vode nalazi se ograđen bazen koji je stalno pun tople vode; bilo da je leto bilo da je zima i sneg svuda unaokolo u ovom bazenu lekovita voda biće prijatnih 40°C. Nakon stručnih hemijskih ispitivanja, pored toga što se utvrdilo da je voda veoma bogata sumporom u svom sastavu, dokazalo  se i da je bakteriološki u potpunosti ispravna; te, da se kao takva može primenjivati u razne lekovite svrhe i u terapiji mnogih bolesti. Geotermalni izvor u Banji Ždrelo svrstava se u klasu oligomineralnih sulfidnih homeotermi. Važno je napomenuti da ne morate patiti od nekog oboljenja kako biste uživali u blagodetima ovih toplih voda; kupanje u njima će prijati i svakom zdravom organizmu, jer će Vas opustiti i regenerisati; naravno ukoliko bolujete od neke bolesti pre dolaska u Banju Ždrelo, posavetujte se sa Vašim lekarom koji je upoznat sa Vašom istorijom bolesti; jer, iako kupanje u toploj vodi pogoduje mnogim oboljenjima postoje i ona kojima se to ne preporučuje, poput kardiovaskularnih na primer… Dakle, iako je Banja Ždrelo jedno prirodno lečilište i njen geotermalni izvor ima izrazito lekovitu vodu, da bi u njenim čarima uživali ne morate biti bolesni; kupanje u toplom bazenu ispunjenom vodom sa geotermalnog izvora u hladnim zimskim mesecima prijaće celoj porodici.

blatne terapije lekovito blato
Bolesti koje se leče i terapije koje se primenjuju u Banji Ždrelo

Široko je rasprostranjeno verovanje da se u svim banjama leče iste vrste bolesti; ovo verovanje je pogrešno. Iako se često dešava da se u većini banja leči široki spektar bolesti, oduvek se znalo koja je banja za koju bolest najbolja; odnosno, od lekovtiih izvora koji se u banji nalaze, njihovih hemijskih i termalnih karakteristika zavisiće i njihova primena u terapijske svrhe. Iako se u Banji Ždrelo nalazi samo jedan izvor lekovite termomineralne vode, ona se zbog svojih specifičnih termalnih i hemijskih karakteristika može koristiti u terapijske svrhe na dva načina – pijenjem i kupanjem, pa samim tim i kod više različitih oboljenja. U zavisnosti od tipa bolesti, i preporuke lekara, pacijent će ili piti ovu lekovitu vodu u dozama i prema režimu koji mu je propisan, ili će se samo u njoj kupati, a možda će imati i kombinovanu terapiju. Naravno, kada se koristi u terapijske svrhe pijenjem, ova izrazito topla voda se prethodno rashlađuje.

lekoviti izvori mineralne vode mineralni lekoviti izvori vode
Bolesti koje se najčešće leče i tretiraju u Banji Ždrelo su:

Razni oblici reumatizma (degenrativni, akutni, hronični, zapaljenski…);

Problemi sa organima za varenje (gastritis);

Kožna oboljenja (psorijaza, ekcemi i drugi problemi sa najvećim ljudskim organom);

Razna posttraumatska stanja (stanja nakon povreda, preloma, uganuća, hirurških intervencija i sl. );

Kao i u svakoj drugoj banji, i u kompleksu Banje Ždrelo na raspolaganju su Vam i razni drugi spa tretmani poput hidromasaže, obične masaže, saune i opuštajućih kupki u đakuziju. Sva kupališta, sve kade i svi bazeni koji se nalaze u ovoj banji pune se termomineralnom lekovitom vodom sa geotermalnog izvora. Zadvoljni posetioci naglašavaju da je naprijatnija temperatura vode u zatvorenom bazenu sa toboganima, jer je ona najhladnija i iznosi 36°C. Najviša temperatura vode je 42°C, i ona ispunjava manji zatvoreni bazen. Bazeni na otvorenom imaju temperaturu oko 28°C. U Banji Ždrelo nalazi se ukupno čak 6 bazena (četiri na otvorenom i dva u zatvorenom prostoru) i samo jedan omanji bazen sa specijalnom slanom vodom. Ukoliko ste se možda zapitali da li se i iz vode koja je u bazenima širi neobičan miris zbog prisustva sumpora, ne morate se brinuti – mirisa nema, i voda je veoma čista, topla i prijatna; a povrh svega toga i veoma lekovita.

terapija od lekovitog blata

U Mlavskim termama, što je drugi popularni naziv za Banju Ždrelo, postoje i posebne peloidne terapije, odnosno tretmani lekovitim blatom; što je jedan od dodatnih razloga zbog čega je ova banja tako uspešna u lečenju kožnih oboljenja; ali to nije sve da je u pitanju Banja koja je jedna od najboljih za lečenje raznih kožnih oboljenja u našoj zemlji, dokazuje i specijalan tretman koji se od skoro ovde primenjuje. U pitanju je tretman ribicama Garra Rufa. To su ribe iz porodice šarana, poreklom sa Bliskog istoka koje žive u vulkanskim izvorima u kojima je temperatura vode između 27°C i 39°C. Da, temperatura vode u prirodnim staništima ove ribe, ista je kao temperatura vode u Mlavskim termama, što pruža odlične uslove za uzgajanje ovih ribica u ovoj banji. Zbog toga je ovaj vid terapije na redovnom spisku usluga koje se pružaju u Banji Ždrelo. Vratimo se na sam tretman ovim ribicama, o čemu je zapravo reč? Reč je o tretmanu koij veoma brzo i uspešno rešava probleme psorijaze, lišajeva, mrtve kože i gljivičnih oboljenja. Ribice se hrane tim mrtvim i obolelim tkivima, te ih uklanjaju sa naše kože; a, kako nemaju zube, tretman nije bolan, čak, šta više, veoma je prijatan i predstavlja jedan od posebnih oblika mikromasaže. Ali to nije sve, ribice Garra Rufa, neće samo ukloniti obolela tkiva i mrtvu kožu – ne, one su posebne i iz razloga što ispuštaju jedinstven enzim – ditranol, koji nijedna farmaceutska kuća još uvek nije uspela da napravi, a koji čisti rane od psorijaze i ublažava njene tegobe. Stoga, efekti tretmana ovim ribicama biće na duge staze.
terapija ribicama

Dakle, u Mlavske terme, lekari će Vas posavetovati da odete ukoliko imate neko kožno oboljenje poput psorijaze ili ekcema, ali i ako Vas muči bolest modernog načina života – gastritis, ukoliko ste imali neku povredu lokomotornog aparata… ali, zato će Vas svi ostali posetioci posavetovati da posetite Mlavske terme, odnosno Banju Ždrelo čak iako ste potpuno zdravi jer će Vam i vikend odmor u njoj pomoći da „napunite baterije“ i da se u potpunosti regenerišete.